Een conflict op het werk kan zodanig escaleren dat een betrokkene ziek wordt. Het is belangrijk om met elkaar de communicatie te herstellen, maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is al veel met elkaar gesproken voorafgaand aan de start van een mediation. De eerste stap is om te bekijken of de betrokken partijen elkaars zorgen en behoeften daadwerkelijk kennen en kunnen benoemen. Dit kan helpen om om een bestaande lastige situatie te de-escaleren. In een eerder stadium kan dit ook helpen een een conflictsituatie te voorkomen.
Een eerste bemiddelingsgesprek kan voor betrokkenen een moeilijke stap zijn. De bedrijfsarts kan beoordelen of een werknemer kan deelnemen aan een begeleid gezamenlijk gesprek. Als het gesprek eenmaal begonnen is, wordt vaak ervaren dat de inspanning loont.
Mediationgesprekken zijn gericht op het vinden van een gezamenlijk gedragen oplossing en het hervinden van een effectieve communicatie.
Mediation vindt plaats op basis van een aantal voorwaarden zoals vertrouwelijkheid van de gesprekken en vrijwillige deelname. Deze voorwaarden waarborgen een veilig gesprek hetgeen nodig is om open te spreken over wat men nodig heeft in de ontstane situatie.
De interventies van de mediator zijn gericht op aspecten van de relatie die vaak niet meer aan de orde komen als goede communicatie vermindert. De oplossingen die gekozen worden in mediation zijn van betrokkenen samen. Betrokkenen gaan zelf over de opties en mogelijkheden.
Indien de betrokkenen allen concluderen dat met elkaar doorgaan niet tot de mogelijkheden behoord kan bijvoorbeeld ook worden gesproken over de voorwaarden van beƫindiging. Dit valt uiteraard binnen de vertrouwelijkheid van het mediation traject. Een mediation traject biedt echter veelal gerede kansen voor een nieuwe start en een verbeterde samenwerking.